Menu wigilijne

święta

Najczęściej do wieczerzy przygotowujemy się na dwa trzy tygodnie wcześniej. Zaczynamy od zakupowania produktów które trwają do świat. Ale bardzo dużo potraw przygotowane są w dwa dni przed wigilią albo w dzień wigilii. Najwięcej pracy maja kobiety w dzień wigilijny wtedy przygotowują potrawy, proszą o pomoc swoja  rodzinę. W polskiej tradycji jest że wigilia powinna się składać z dwunastu potraw. Najczęściej pojawia się na stole karp, który może być smażony ze śmietana, śledzie w oleju z cebula i śledzie pożydowska.

Najbardziej pospolita zupa jest barszcz czerwony z uszkami, który praktycznie znajduje się na każdej wieczerzy. Gospodynie robią pierogi z kapusta i grzybami. Podstawowym daniem jest kapusta z grochem, kutia. Z kolei do picia jest kompot z suszu. Gospodynie najczęściej same przygotowują wszelkie potrawy mimo że schodzi im na to bardzo dużo czasu. W zależności od regionu potrawy na wigilie są bardzo zróżnicowane. Przeważnie potrawy wigilijne od wielu lat szykujemy te same.